maandag/dinsdag 1/2 februari 2010

vormgeven van de halzen van "Double Trouble"

Het was onderhand weer een tijd voor een hemey-weekendje. Edgar gaat verder met een symmetrische electrische gitaar, Jos neemt de werkzaamheden aan de "Double Trouble" weer op.


halzen van Double Trouble

Eerst wordt de vorm van de headstocks aangebracht. De CADtekening wordt uitgeplot en opgeplakt, en met de decoupeerzaag wordt er 1 mm buiten de lijnen gezaagd.




Nu moet de breedtevorm aangebracht worden. Edgar zaagt op de cirkelzaag de vorm rum uit. Hij laat voor de veiligheid nog 1 a 2 mm staan die weggeschuurd moet worden.




Nu wordt de hals op breedte geschuurd. Een lange plank voorzien van schuurpapier zorg ervoor dat de rand recht wordt en er geen "kuilen" ingeschuurd worden.




Nadat de hals en headstock op breedte zijn gemaakt komt het hoogteprofiel aan de beurt. Eerst worden twee lijnen geplaatst waar naar toe gewerkt kan worden. Vervolgens wordt met een schaaf de bulk van het materiaal weggehaald. Daarna komt de rasp tevoorschijn en wordt de vorm op maat geraspt.




Tot slot wordt de ronding met de rasp aangebracht. 4 potloodlijnen worden gezet om aan te geven waarnaartoe gewerkt moet worden. Vervolgens wordt de vorm erin geraspt. Tot slot nog gaten boren voor de tuners. De vlakken waar de hals de body raakt worden nog even ongemoeid gelaten totdat de maat exact afgelezen kan worden.

En Oh ja, "Double Trouble" betekent 2 halzen, dus dezelfde oefening nogmaals voor de andere hals :)

Het voorlopige eindresultaat is hieronder te zien: