zaterdag 27 maart 2004

Dit weekend weer een echte stap vooruit!

Overgang hals/body schuren

Er lag allereerst nog een flink schuurklus te wachten. De overgang tussen hals en body moest nog in de juiste vorm geschuurd worden. Gezien de complexe vorm is dit een karweitje dat helemaal met de hand moet gebeuren. Onder het genot van een kopje koffie en een muziekje zijn we hier toch wel een uur mee bezig geweest.

gleuven frezen voor de bindings

Nu de vorm van de gitaar in orde is kunnen de gleuven gefreesd worden voor de bindings. Om te beginnen heeft Edgar gleuven gefreesd in de bovenrand van de headstock. De insteekdiepte van de frees is zodanig gekozen dat de hoogte van de binding op de headstock uitkomt op een maat rond de 5 [mm] om de rand niet te "zwaar" te laten worden.



Vervolgens kwam de rand van de body aan de beurt. Hier is gekozen voor een insteekdiepte die zo'n 2 [mm] groter is dan de hoogte van de binding. De bedoeling hiervan is dat de rand van het bovenblad naar de bovenzijde van de binding toegeschuurd kan worden zodat er een kleine bolling in het bovenblad ontstaat. Het idee is om te voorkomen dat het meteen duidelijk is dat de gitaar zo plat is als een plank.


headstock binding aanbrengen

Nu wordt het tijd om de binding aan te gaan brengen. We hebben gebruik gemaakt van Cream-kleurige Binding met dikte 0.090" en hoogte 1/4" Steward MacDonald verkoopt ze in stukken van 65 inch (partno #4396). Met twee van die stukken kun je de hele gitaar van een stootrand voorzien. Voor de headstock hebben we vijf afzonderlijke stukjes gebruikt die overlappend met secondelijm (cyanidelijm) in de rand geplakt worden. De grote truuk is om het stukje eerst in de juiste vorm te buigen en pas te lijmen als het min of meer spanningsvrij past. Het stukje aan het uiteinde moest verwarmd worden om de radius klein genoeg te kunnen maken zonder dat er witte plekken zichtbaar worden. Over de gehele lengte steekt de binding een beetje boven het vlak van de headstock. Dit stuk wordt er af geschuurd zodat de binding aan de headstockrand niet te groot wordt.



body binding lijmen

Na de vingeroefening op de headstock komt de body zelf aan de beurt. Ook hier hebben we eerst de binding zo goed mogelijk in de juiste vorm gebogen voordat de lijm ter hand is genomen. De kleine radius bij de hoorn kan alleen netjes gebogen worden als de binding goed verwarmd is. Na het buigen wordt de binding in stukken van een centimeter of 10 in de rand geplakt. Ditmaal ligt de binding iets dieper dan de bovenkant van de body. De bovenrand van de binding wordt als richtvlak gebruikt om de rand van de body naar "toe te schuren"



body "shapen"

Met de vlakschuurmachine wordt het bovenvlak aan de rand weggeschuurd totdat het precies gelijk is met de bovenrand van de ingelijmde binding. Zo ontstaat een enigszins gewelfde indruk.



fingerboard lijmen

Tot slot worden de fingerboards (zie nieuws 19 maart) met epoxylijm op de hals gelijmd. Het gat met het gefixeerde deel van de trussrod wordt helemaal vol epoxylijm gegoten. Die komt nooit meer los!




lipstick element voor M16-series

Om de avond nog even rustig af te sluiten hebben we nog een element gewikkeld voor de M16 ukelele. Een klosje 0.1 [mm] koperdraad met een lengte van 750 [m] kon bijna helemaal om de kern (zie nieuws 21 feb) gewikkeld worden. De statische weerstand is ongeveer 1400 [ohm]. Bij de eerste test bleek er een zeer heldere klank uit het element te komen, vermoedelijk door de krachtige speelgoedmagneetjes. Volgende week nog even terug naar de speelgoedwinkel om een voorraadje aan te leggen!